Over Lana Wolatelier

 

naamloos

In 2014 kwam het moment dat ik (Bianca de Roos-Vonk) gestart ben met mijn eigen atelier, Lana Wolatelier (Lana = wol in het latijn).

Door onze eigen Ouessantschapen ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden van ruwe wol.  Elk jaar worden schapen geschoren. De schapenvacht blijft dan over als restproduct. Het is mooi om iets te kunnen maken van een vacht die hierdoor een nuttige bestemming krijgt.

Vachtvilten is de basisbezigheid van mijn atelier. Het is een oervorm van het verwerken van een schapenvacht tot een functioneel product.

Elke schapenvacht kan er weer anders uitzien als het gevilt en gewassen is. Elke schapensoort heeft weer andere wol. Zo kan de wol van de Blauwe Texelaar alle nuances van donkerbruin tot lichtgrijs hebben en is zacht wollig van aard. Het Drents Heideschaap heeft wol met mooie lange lokken en een ruigere uitstraling. Engelse schapenrassen zoals Wensleydale en Leicester hebben prachtige krulletjes, van donkerbruin naar bijna wit.. en zo kun je nog wel even doorgaan.

Workshops Vachtvilten geef ik met veel plezier. De techniek en de vaardigheid doorgeven is mooi om te doen. Ik heb een onderwijsachtergrond en heb de kaderopleiding CHV bij het Kunstencentrum Groningen in 2009 afgerond.

De vachtkleden gemaakt voor de webwinkel en voor markten, hebben een soepele, gevilte ondergrond en zijn volledig gemaakt van schapenwol of alpacawol.

Grotere vloerkleden zijn op maat te bestellen. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop schapen- of alpacavacht. Een 100% diervriendelijk en handgemaakt product. Maximaal formaat is ongeveer 2.20 x 1.50 cm.

In opdracht kan een wandkleed of vilten paneel van 100% pure wol voor aan de muur worden gemaakt, onderstaande paneel is 60 x 90 cm.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en gebruik bij voorkeur regenwater om de wol in te wassen.

In de webwinkel zijn allerlei soorten handgemaakte schapenvachtkleden, kussens en sjaals met vacht of krulwol. Gemaakt in eigen atelier.

 

 

De meeste schapenrassen worden elk jaar geschoren, zo ook onze Ouessanten. Ze lijken erg tevreden als die warme jas weer uit is. 

schaap-scheren-640x480