Over Lana Wolatelier

Door onze Ouessantschapen was ik me al eerder gaan verdiepen in de mogelijkheden van ruwe wol, o.a. het spinnen van de wol.  Elk jaar worden schapen geschoren. De schapenvacht blijft dan over als restproduct. Het is mooi om iets te kunnen maken van zo’n vacht, die hierdoor een nuttige bestemming krijgt.

Vachtvilten is de oorsprong van mijn atelier Lana Wolatelier. Het verwerken van een schapenvacht tot een functioneel product is al eeuwenoud. Ik maak er vachtkleden en -kragen van en verwerk vachtstukken in kleding, kussens en wandkleden.

Maar ook het fijne viltwerk heeft nu mijn aandacht. Mijn laatste project is het maken van inbetweens, gordijnen, voor mijn nieuwe atelierruimte. 

Elke schapenvacht kan er anders uitzien gevilt en gewassen. Elk schapenras heeft weer andere wol. Zo kan de wol van de Blauwe Texelaar alle nuances van donkerbruin tot lichtgrijs hebben en is zacht wollig van aard. Het Drents Heideschaap heeft wol met mooie lange lokken en een ruigere uitstraling. Engelse schapenrassen zoals Wensleydale en Leicester hebben prachtige krulletjes, van donkerbruin naar bijna wit.

Workshops Vachtvilten geef ik met veel plezier. De techniek en de vaardigheid doorgeven is mooi om te doen. Vanaf 2015 heb ik hiervoor een fijne locatie in een grote schuur van het Groninger Landschap.

Mijn vaardigheden in het onderwijs (pabo) en creatieve opleiding (CHV bij het Kunstencentrum 2009) zet ik graag in bij het geven van workshops.

Grotere vachtvloerkleden kunnen op maat worden gemaakt. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

In de webwinkel staan allerlei salpacavacht vachtvilten lana wolatelier groningen diervriendelijk duurzaamoorten schapenvachtkleden, kussens en sjaals met vacht of krulwol. Allemaal handgemaakt en eigen ontwerp.

Bianca Vonk