Over Lana Wolatelier

naamloos

Door onze eigen Ouessantschapen was ik me al eerder gaan verdiepen in de mogelijkheden van ruwe wol, o.a. het spinnen van de wol.  Elk jaar worden schapen geschoren. De schapenvacht blijft dan over als restproduct. Het is mooi om iets te kunnen maken van zo’n vacht, die hierdoor een nuttige bestemming krijgt.

Vachtvilten is de basisbezigheid van mijn atelier: Lana Wolatelier. Het is een oervorm van het verwerken van een schapenvacht tot een functioneel product. Ik maak er kleden en kragen van en verwerk vachtstukken in kleding, kussens en wandkleden.

Elke schapenvacht kan er anders uitzien gevilt en gewassen. Elk schapenras heeft weer andere wol. Zo kan de wol van de Blauwe Texelaar alle nuances van donkerbruin tot lichtgrijs hebben en is zacht wollig van aard. Het Drents Heideschaap heeft wol met mooie lange lokken en een ruigere uitstraling. Engelse schapenrassen zoals Wensleydale en Leicester hebben prachtige krulletjes, van donkerbruin naar bijna wit.

Workshops Vachtvilten geef ik met veel plezier. De techniek en de vaardigheid doorgeven is mooi om te doen. Ik heb een onderwijsachtergrond en heb de kaderopleiding Creatieve Handvaardigheid bij het Kunstencentrum Groningen in 2009 afgerond.

Grotere vachtvloerkleden kunnen op maat worden gemaakt. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

Onderstaande paneel (grijs met oranje) is gemaakt van wolvilt zonder vachtstructuur, formaat 60 x 90 cm. Zelf een ontwerp? Kunnen we altijd kijken naar de mogelijkheden.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

In de webwinkel staan allerlei soorten schapenvachtkleden, kussens en sjaals met vacht of krulwol. Allemaal handgemaakt en eigen ontwerp.

Bianca Vonk

schaap-scheren-640x480