Vachtvilten

*** Op het moment is het winterstop van het Vachtvilten. We starten weer in maart, ijs en weder dienende.***


 Workshop Vachtvilten

De workshops worden gegeven door Bianca Vonk, ervaren vachtviltster.

“Vachten zijn er van diverse schapenrassen en elke keer is het resultaat weer verrassend, of het nu een krulvacht is van een engelse Leicester of een wollige vacht van een oerhollandse Blauwe texelaar.”

In deze creatieve workshop leer je om van een ruwe afgeschoren schapenvacht een kleed te vilten.

Aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol gevormd. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en  intensief wrijven en rollen. Daardoor komt het viltproces opgang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie haren van het schaap blijven behouden. Decoratief voor op een  stoel of bank.

De groepen worden klein gehouden, zodat er voldoende individuele aandacht is. Er zijn speciale tafels op werkhoogte.

 Workshopdata 2018:

zondag 11 maart (nog twee plaatsen)

zaterdag 17 maart (vol)

zaterdag 24 maart

zondag 25 maart

 

zaterdag 7 april

zaterdag 14 april

zaterdag 28 april

 

zaterdag 5 mei

zondag 6 mei

zaterdag 19 mei

 

zaterdag 2 juni

vrijdag 8 juni

zondag 10 juni

zaterdag 16 juni

Praktische zaken:

Er is keus uit een aantal soorten afgeschoren vachten, van creme (Drents heideschaap) tot grijs en bruin (Blauwe texelaar) en soms nog iets bijzonders. Hiervan ga je dan een schapenvacht kleed maken. Je leert de technieken van het vachtvilten en maakt kennis met verschillende wolsoorten. Na afloop ga je naar huis met een mooi zelfgemaakt kleed van ongeveer 90 x 80 cm.

We starten om 10.00 uur en om ongeveer 14.30 uur  heb je al een vacht gemaakt. Het is een gezellige en actieve (buiten)bezigheid. De workshop wordt gegeven in een nabijgelegen schuur met prima faciliteiten.

De kosten zijn € 75,- per persoon, inclusief vacht, overig materiaalgebruik, thee/koffie en een lunch.

* Mocht je zelf een (kleine) ruwe schapenvacht mee willen nemen om er een kleed van te vilten, is dat mogelijk. Er gaat dan € 10,- van de workshopprijs af. Geef dit wel van te voren door. De ruwe vacht kan dan maximaal 1.00 x 100 cm zijn.

Een grotere vacht maken kan ook, maar dan wordt de workshopprijs ook hoger. Kijk bij workshop vloerkleed vilten voor meer informatie hierover.

* Mocht je zelf een idee hebben om met een kleine groep (vanaf twee personen) of grotere groep te willen vilten, dan is in overleg van alles mogelijk. Kun je bijvoorbeeld zelf een datum voorstellen.

Individueel opgeven kan via info@lanawolatelier.nl. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.