Over Lana Wolatelier

Elk jaar worden schapen en alpaca’s geschoren. Het is fijn om van deze wol een nuttig product te kunnen maken waar veel mensen blij van worden. De verbazing van het publiek op markten dat de vacht geen vel heeft maar een wollen onderlaag, is nog steeds mooi om te zien.

Vanuit deze ambachtelijke vilttechniek, ook wel vachtvilten genoemd,  is Lana Wolatelier ontstaan. Het verwerken van een schapenvacht tot een functioneel kleed is al eeuwenoud. Met alpacawol kan ook een vacht worden gemaakt. Dit resultaat is weer heel anders dan met schapenwol. Alpacawol geeft nooit een allergische reactie en is zeer zacht.

Mijn onderwijs-achtergrond (pabo) en de creatieve opleiding CHV bij het Kunstencentrum passen goed bij mijn wol-activiteiten. Ik vind het leuk zelf oplossingen te bedenken. De afgelopen jaren heb ik diverse masterclasses vilten gevolgd op het gebied van reliëf.

Bij een Workshop Vachtvilten leer je de ambachtelijk vilttechniek om zelf een vachtkleed te maken. We werken dan met mooie schapenwol en er is keus uit diverse vachtsoorten.  Deze techniek en mijn kennis hierover door te geven vind ik mooi om te doen. Vanaf 2015 heb ik hiervoor een vaste locatie in een grote schuur van het Groninger Landschap.

Vachtvloerkleden kan ik op maat maken. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

In de webwinkel staan allerlei soorten en maten vachtkleden, kussens en vachtkragen. Die geven direct ook een indruk van wat ik maak.

In mijn atelierruimte in Oostwold (gemeente Westerkwartier) geef ik vilt-workshops tijdens de viltatelier-dagen. De workshops Leren spinnen en het maandelijkse Spincafé maken het nog meer een wolatelier.

Wie weet tot ziens!

Bianca Vonk