Over Lana Wolatelier

Elk jaar worden schapen en alpaca’s geschoren. Het is fijn om van deze wol een nuttig product te kunnen maken waar veel mensen blij van worden. De verbazing van het publiek op markten dat de vacht geen vel heeft maar een wollen onderlaag, is nog steeds fantastisch.

Vanuit het vachtvilten is Lana Wolatelier ontstaan. Het verwerken van een schapenvacht tot een functioneel kleed is al eeuwenoud. Ik verwerk vachten door ze te vilten. Een warm en wollig resultaat. Met alpacawol kan ook een vacht worden gemaakt. Dit is weer heel anders dan schapenwol.

Workshops Vachtvilten geef ik met veel plezier. De techniek en de vaardigheid doorgeven is mooi om te doen. Vanaf 2015 heb ik hiervoor een vaste locatie in een grote schuur van het Groninger Landschap.

Vachtvloerkleden kan ik op maat maken. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

In de webwinkel staan allerlei soorten en maten vachtkleden, kussens en vachtkragen. Allemaal handgemaakt van ruwe afgeschoren wol, puur en diervriendelijk.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

Sinds afgelopen najaar(2018) heb ik een atelierruimte in Oostwold (gemeente Westerkwartier).  Hier heb ik mijn wolwerkplaats en ik geef er vilt workshops. Mijn achtergrond is onderwijs(pabo) en de creatieve opleiding CHV bij het Kunstencentrum. Ik vind het leuk zelf oplossingen te bedenken. De afgelopen jaren heb ik masterclasses vilten gevolgd op het gebied reliëf en lamellen.

Voorjaar 2018 heb ik meegedaan aan de Expositie Kontakt II in Ryptsjerk georganiseerd namens de Viltkontaktgroep voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Uit de samenwerking met een keramiste kwam het volgende resultaat: het Takkenwijf.

Lana Wolatelier blijft in beweging. Voor komend jaar staan er nieuwe activiteiten op het programma. Houdt de website in de gaten.

Bianca Vonk