Over

In 2014 ben ik gestart met mijn bedrijf Lana Wolatelier. Het maken van bijzondere schapenvachtjes op vilt werd namelijk meer dan een hobby. Vooral het aantal workshops nam een grote vlucht. Vachtvilt-workshops geef ik nu bijna het hele jaar door, met uitzondering van de wintermaanden.

Mijn onderwijs-achtergrond (pabo) en de creatieve opleiding CHV bij het Kunstencentrum kan ik goed inpassen bij mijn wol-activiteiten. Ik vind het leuk zelf oplossingen te bedenken en dit door te geven. De afgelopen jaren heb ik diverse masterclasses vilten gevolgd op het gebied van reliëf in het platte vlak.

Bij een Workshop Vachtvilten leer je de ambachtelijk vilttechniek om zelf een vachtkleed te maken. We werken dan met mooie schapenwol en er is keus uit diverse vachtsoorten.  Deze techniek en mijn kennis hierover door te geven vind ik mooi om te doen. Vanaf 2015 heb ik hiervoor een vaste locatie in een grote schuur van het Groninger Landschap.

Vachtkleden kan ik op maat maken. Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

In de webwinkel staan allerlei soorten en maten vachtkleden, kussens en vachtkragen. Die geven direct ook een indruk van wat ik maak.

In mijn atelierruimte in Oostwold (gemeente Westerkwartier) geef ik vilt-workshops tijdens de viltatelier-dagen.

De workshops Leren spinnen en het maandelijkse Spincafé maken het nog meer een wolatelier.

Wie weet tot ziens!

Bianca Vonk