Over

In 2014 ben ik gestart met mijn bedrijf Lana Wolatelier. Het maken van bijzondere schapenvachtjes op vilt werd namelijk meer dan een hobby. Vooral het aantal workshops nam een grote vlucht. Vachtvilt-workshops geef ik nu bijna het hele jaar door, met uitzondering van de wintermaanden.

Mijn onderwijs-achtergrond (pabo) en de creatieve opleiding CHV bij het Kunstencentrum kan ik goed inpassen bij mijn wol-activiteiten. Ik vind het leuk zelf oplossingen te bedenken en dit door te geven. De afgelopen jaren heb ik diverse masterclasses vilten gevolgd op het gebied van reliëf in het platte vlak.

Bij een Workshop Vachtvilten leer je de ambachtelijk vilttechniek om zelf een vachtkleed te maken. We werken dan met mooie schapenwol en er is keus uit diverse vachtsoorten.  Deze techniek en mijn kennis hierover door te geven vind ik mooi om te doen. Vanaf 2015 heb ik hiervoor een vaste locatie in een grote schuur van het Groninger Landschap.

Vachtkleden kan ik op maat maken. Dan wordt er ook nog iets gedaan met de afgeschoren wol! Dit zijn kleden met een wollen vilten onderlaag en bovenop een schapen- of alpacavacht.

Duurzaamheid vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik geen milieubelastende schoonmaakmiddelen om de wol mee te wassen en te vilten en bij voorkeur regenwater.

Net als iedereen ben ik weer langzaam aan het opstarten. De workshops in mijn atelier liggen vooralsnog stil. Maar dit kan zo veranderen.

Wie weet tot ziens!

Bianca Vonk