Workshop Vachtvilten

Een gezellige en actieve workshop in een mooi Gronings natuurgebied. In maart gaan we weer van start. Opgeven kan individueel of met een groepje. <Klik op de foto voor meer informatie.>

ZELF EEN SCHAPENVACHTKLEED VILTEN?

In de workshop Vachtvilten maak je van ruwe ongewassen wol een eigen vachtkleed. De workshops worden gegeven door Bianca Vonk, ervaren vachtviltster.

  • Landleven-lezers die zich willen opgeven voor de workshop vachtvilten in maart: graag aanmelden via info@lanawolatelier.nl

Aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en  intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden. Decoratief voor op een stoel of bank.

De groepen worden klein gehouden, zodat er voldoende individuele aandacht is. Er zijn speciale tafels op werkhoogte.

Je kunt je individueel opgeven of met een groepje. Per workshopdatum is er plaats voor maximaal acht personen. Vanaf vier personen kan er ook een andere workshopdatum worden ingepland.

De vachten: er is keus uit een aantal soorten afgeschoren vachten, zoals crêmekleurige of gemêleerde vachten van het Drents heideschaap of het Schoonebeker schaap. Grijsbruine vachten zijn er van de Blauwe texelaar, of een zwartbruin vachtje van het Ouessant schaapje en soms nog een bijzondere vachtsoort.

Hiervan ga je dan een schapenvachtkleed maken. Je leert de technieken van het vachtvilten en maakt bij de inleiding kennis met verschillende wolsoorten. Na afloop ga je naar huis met een zelfgemaakt vachtkleed van ongeveer 80 x 90 cm.

Praktische zaken: we starten om 10.00 uur en om ongeveer 14.30 uur heb je al een vacht gemaakt. Het is een gezellige en actieve bezigheid. De workshop wordt gegeven in een nabijgelegen schuur met prima faciliteiten.

De kosten zijn € 85,- per persoon, inclusief vacht, overig materiaalgebruik, thee/koffie en een lekkere lunch.

Als er niets achter de datum staat, is er nog voldoende plek.

Workshopdata in 2020:

  • zaterdag 7 maart (vol)
  • zaterdag 4 april (vol)
  • zaterdag 18 april
  • zondag 10 mei
  • zaterdag 16 mei
  • zaterdag 6 juni
  • zondag 21 juni
  • zaterdag 4 juli
  • zaterdag 11 juli

->Mocht je zelf een ruwe schapenvacht mee willen nemen om er een kleed van te vilten, is dat mogelijk. Er gaat dan € 5,- van de workshopprijs af. Geef dit wel van te voren door. Deze ruwe vacht kan dan maximaal 1.00 x 1.00 cm zijn. Grotere afmetingen vallen onder vloerkleed vilten.

Vloerkleed vilten

Maak een vloerkleed (ongeveer 1.20 x 0.90 cm) van een grote vacht. Kosten zijn € 115,-. Dit is inclusief vacht, materialen, wol, koffie/thee en een lekkere lunch.

groot vachtkleed 120 x 100 meter

Er is keus uit afgeschoren vachten van Blauwe texelaar, Drents Heideschaap of Schoonebeker. Diverse kleuren zijn mogelijk, indien op voorraad.

Bij gebruik van een eigen grote meegebrachte vacht gaat er € 15,- van de workshopprijs af, deze wordt dan € 100,-. Duur van de workshop: 10.00 – 15.00 uur.

Het maken/vilten van een vloerkleed is tijdens een workshop Vachtvilten. Deze activiteit is arbeidsintensiever dan het maken van een middelgrote vacht en vergt wat meer kracht in de armen en handen.

Maak de keuze voor een vachtkleed (80 x 90 cm) of een vloerkleed ( 120 x 90 cm) vilten. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.

Individueel opgeven kan via info@lanawolatelier.nl.