Workshop Vachtvilten

De workshops Vachtvilten zou ik graag weer vanaf 20 maart willen starten, maar of dat dit gaat lukken weet ik nog niet.

We werken op afstand en deels buiten, dus als de terrassen en de horeca weer open zijn, zal deze workshop ook weer van start kunnen.

Data voor 2021 en meer informatie over deze workshop zijn te vinden door >> hier te klikken>>

ZELF EEN SCHAPENVACHTKLEED VILTEN?

Een gezellige en actieve dagworkshop in een mooi Gronings natuurgebied, Opgeven kan individueel of met een groepje. 

In de workshop Vachtvilten maak je van ruwe ongewassen wol, water en zeep, een eigen vachtkleed. De workshops worden gegeven door Bianca Vonk, ervaren vachtviltster.

De workshops Vachtvilten zijn in kleine groepen. Er wordt rekening gehouden met de 1,5 m afstand en er zijn extra hygiënemaatregelen. 

Data workshops vachtvilten 2021

Maart : zaterdag 20 maart (vol), zaterdag  27 maart (vol), zondag 28 maart

April : zaterdag 17 april, zondag 18 april

Mei : vrijdag 7 mei, zaterdag 8 mei, zaterdag 22 mei

Juni : zaterdag 5 juni, zondag 6 juni, zaterdag 19 juni

Juli : zaterdag 3 juli, vrijdag 16 juli, zaterdag 17 juli

Augustus : zaterdag 14 augustus, zondag 15 augustus, zaterdag 28 augustus

September: zaterdag 4 september, zaterdag 18 september, zondag 19 september

Oktober: zaterdag 9 oktober, zondag 10 oktober, zaterdag 30 oktober

De kosten zijn € 85,- per persoon, inclusief vacht, overig materiaalgebruik, thee/koffie en voor bij de lunch is er huisgemaakte soep (boterhammen zelf meebrengen).

->Mocht je zelf een afgeschoren schapenvacht hebben en deze willen vachtvilten tijdens de workshop, dan is dat mogelijk. Er gaat dan € 5,- van de workshopprijs af. Geef dit wel van te voren door. Deze ruwe vacht kan dan maximaal 1.00 x 1.00 cm zijn. Grotere afmetingen vallen onder vloerkleed vilten en dan wordt de prijs anders.

Het is mogelijk om een andere datum voor het vachtvilten te overleggen bij een groep van minimaal drie personen.

Corona maatregelen: 

  • Bij annulering van de workshop wordt het workshopbedrag teruggestort of kan een andere datum worden gereserveerd.
  • Iedereen houdt 1,5 m afstand.
  • Bij gezondheidsklachten zoals neusverkoudheid/hoesten en/of koorts wordt verzocht niet te komen en zal bij vooruitbetaling het bedrag worden teruggestort.
  • De workshopruimte is een grote schuur met losse grote tafels. 
  • We werken met water en zeep, dat is gunstig ivm het regelmatig handen wassen.
  • Er is huisgemaakte (vegetarische) soep bij de lunch, koffie/thee en wat lekkers. We kunnen in de schuur op gepaste afstand lunchen.

Het vachtvilten: aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en  intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden. Decoratief voor op een stoel of bank.

Er zijn speciale tafels op werkhoogte. Je kunt je individueel opgeven of met een groepje.

De vachten: er is keus uit een aantal soorten afgeschoren vachten, zoals crêmekleurige of gemêleerde vachten van het Drents heideschaap of het Schoonebeker schaap. Grijsbruine vachten zijn er van de Blauwe texelaar, of een zwartbruin vachtje van het Ouessant schaapje en soms nog een bijzondere vachtsoort.

Hiervan ga je dan een schapenvachtkleed maken. Je leert de technieken van het vachtvilten en maakt bij de inleiding kennis met verschillende wolsoorten. Na afloop van de workshop ga je naar huis met een zelfgemaakte schapenvacht van ongeveer 80 x 90 cm.

Praktische zaken: we starten om 10.00 uur en om ongeveer 14.30 uur heb je al een vacht gemaakt. De workshop wordt gegeven in een nabijgelegen schuur met prima faciliteiten, dus niet in het atelier.

Vloerkleed vilten

Maak een vloerkleed (ongeveer 1.20 x 0.90 cm) van een grote vacht. Kosten zijn € 115,-. Dit is inclusief vacht, materialen, wol, koffie/thee en een lekkere lunch.

groot vachtkleed 120 x 100 meter

Er is keus uit afgeschoren vachten van Blauwe texelaar, Drents Heideschaap of Schoonebeker. Diverse kleuren zijn mogelijk, indien op voorraad.

Bij gebruik van een eigen grote meegebrachte vacht gaat er € 15,- van de workshopprijs af, deze wordt dan € 100,-. Duur van de workshop: 10.00 – 15.00 uur.

Het maken en vilten van een vloerkleed is tijdens een workshop Vachtvilten. Deze activiteit is arbeidsintensiever dan het maken van een middelgrote vacht en vergt wat meer kracht in de armen en handen.

Maak de keuze voor een vachtkleed (80 x 90 cm) of een vloerkleed ( 120 x 90 cm) vilten. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.

Individueel opgeven kan via info@lanawolatelier.nl.