Workshop Vachtvilten

Een gezellige en actieve workshop in een mooi Gronings natuurgebied, van maart tot en met november. Opgeven kan individueel of met een groepje. 

Extra workshop datum: 24 okt.( nog 2 plekjes vrij)

ZELF EEN SCHAPENVACHTKLEED VILTEN?

In de workshop Vachtvilten maak je van ruwe ongewassen wol, water en zeep, een eigen vachtkleed. De workshops worden gegeven door Bianca Vonk, ervaren vachtviltster.

De workshops Vachtvilten zijn in kleine groepen en met een eigen tafel om aan te werken. Er wordt rekening gehouden met de 1,5 m afstand en er zijn extra hygiënemaatregelen. 

<Klik op de foto voor meer informatie >>

Corona maatregelen: 

  • Bij annulering van de workshop wordt het workshopbedrag teruggestort.
  • Iedereen houdt 1,5 m afstand.
  • Deelnemers met gezondheidsklachten zoals neusverkoudheid/hoesten en koorts worden verzocht niet te komen en een andere datum uit te zoeken.
  • De workshopruimte is een grote schuur met losse grote tafels. Iedere deelnemer kan aan een eigen tafel werken.
  • We werken met water en zeep, dat is nu heel gunstig ivm het regelmatig handen wassen.
  • De lunch is aangepast. Je neemt zelf boterhammen mee. Er is huisgemaakte (vegetarische) soep en koffie/thee. We kunnen buiten lunchen of in de schuur op gepaste afstand.

Het vachtvilten: aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en  intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden. Decoratief voor op een stoel of bank.

Er zijn speciale tafels op werkhoogte. Je kunt je individueel opgeven of met een groepje.

 

De vachten: er is keus uit een aantal soorten afgeschoren vachten, zoals crêmekleurige of gemêleerde vachten van het Drents heideschaap of het Schoonebeker schaap. Grijsbruine vachten zijn er van de Blauwe texelaar, of een zwartbruin vachtje van het Ouessant schaapje en soms nog een bijzondere vachtsoort.

Hiervan ga je dan een schapenvachtkleed maken. Je leert de technieken van het vachtvilten en maakt bij de inleiding kennis met verschillende wolsoorten. Na afloop ga je naar huis met een zelfgemaakt vachtkleed van ongeveer 80 x 90 cm.

Praktische zaken: we starten om 10.00 uur en om ongeveer 14.30 uur heb je al een vacht gemaakt. Het is een gezellige en actieve bezigheid. De workshop wordt gegeven in een nabijgelegen schuur met prima faciliteiten.

De kosten zijn € 85,- per persoon, inclusief vacht, overig materiaalgebruik, thee/koffie en voor bij de lunch is er huisgemaakte soep (boterhammen zelf meebrengen).

Workshopdata in 2020:

  • zaterdag 3 oktober (vol)
  • zaterdag 24 oktober (nog 2 plekjes vrij)
  • zondag 25 oktober (vol)
  • zaterdag 14 november (nog één plekje vrij)

->Mocht je zelf een ruwe schapenvacht mee willen nemen om er een kleed van te vilten, is dat mogelijk. Er gaat dan € 5,- van de workshopprijs af. Geef dit wel van te voren door. Deze ruwe vacht kan dan maximaal 1.00 x 1.00 cm zijn. Grotere afmetingen vallen onder vloerkleed vilten.

Vloerkleed vilten

Maak een vloerkleed (ongeveer 1.20 x 0.90 cm) van een grote vacht. Kosten zijn € 115,-. Dit is inclusief vacht, materialen, wol, koffie/thee en een lekkere lunch.

groot vachtkleed 120 x 100 meter

Er is keus uit afgeschoren vachten van Blauwe texelaar, Drents Heideschaap of Schoonebeker. Diverse kleuren zijn mogelijk, indien op voorraad.

Bij gebruik van een eigen grote meegebrachte vacht gaat er € 15,- van de workshopprijs af, deze wordt dan € 100,-. Duur van de workshop: 10.00 – 15.00 uur.

Het maken/vilten van een vloerkleed is tijdens een workshop Vachtvilten. Deze activiteit is arbeidsintensiever dan het maken van een middelgrote vacht en vergt wat meer kracht in de armen en handen.

Maak de keuze voor een vachtkleed (80 x 90 cm) of een vloerkleed ( 120 x 90 cm) vilten. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.

Individueel opgeven kan via info@lanawolatelier.nl.