Workshop Vachtvilten

Maak zelf een diervriendelijke VACHT op wolvilt.

In de workshop Vachtvilten maak je van ruwe ongewassen wol, water en zeep, een eigen vachtkleed. De workshops worden gegeven door Bianca Vonk, ervaren vachtviltster. Ze zal ook kort uitleg geven over diverse wolsoorten en de vervilting hiervan.

Opgeven kan individueel of met een groepje: info@lanawolatelier.nl

De workshops Vachtvilten zijn voor dit jaar volgeboekt. Vanaf maart 2022 zullen weer nieuwe workshopsdata worden ingepland.

Informatie over de workshop vachtvilten >> hier klikken>>

De kosten voor workshop vachtvilten zijn € 85,- per persoon, inclusief vacht en wol, overig materiaalgebruik, thee/koffie en wat lekkers. Voor bij de lunch is er huisgemaakte (vegetarische) soep, broodjes zelf meebrengen.

->Mocht je zelf een afgeschoren schapenvacht hebben en deze willen vachtvilten tijdens de workshop, dan is dat mogelijk. Er gaat dan € 5,- van de workshopprijs af. Geef dit wel van te voren door. Deze ruwe vacht kan dan maximaal 1.00 x 1.00 cm zijn. Grotere afmetingen vallen onder vloerkleed vilten en dan wordt de prijs anders.

Vrijgezellenfeestje of met een grotere groep een klein vachtje maken? Kijk voor meer informatie over een groepsuitje tot 12 personen bij >>workshops vilten

Corona maatregelen: 

  • We kunnen 1,5 m afstand houden.
  • Bij gezondheidsklachten zoals neusverkoudheid/hoesten en/of koorts wordt verzocht niet te komen en zal bij vooruitbetaling het bedrag worden teruggestort.

Het vachtvilten

Aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en  intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden. Decoratief voor op een stoel of bank.

De vachten

Er is keus uit diverse soorten afgeschoren vachten: crêmekleurige of gemêleerde grijsbruine vachten met lange lokken van het Drents heideschaap en het Schoonebeker schaap of wat kortere lokken van de Blauwe texelaar of beige, bruine en zwarte vachten van bijv. Ouessant schaapjes.

Hiervan ga je dan een schapenvachtkleed maken. Je leert de technieken van het vachtvilten en maak kennis met verschillende wolsoorten.

Na afloop van de workshop ga je naar huis met een zelfgemaakte schapenvacht van ongeveer 80 x 90 cm. Dat is een middelgrote vacht van een Drents Heideschaap of een ander schaap.

Praktische zaken: we starten om 10.00 uur en om ongeveer 14.30 uur heb je al een vacht gemaakt.

De workshop wordt gegeven in een nabijgelegen schuur met prima faciliteiten in de buurt van Oostwold. De tafels zijn op werkhoogte. 

Vloerkleed vilten

Ga aan de slag met een grote schapenvacht van bijvoorbeeld een Schoonebeker of Blauwe texelaar en maak hiervan een vloerkleed (ongeveer 1.30 x 0.90 cm). Kosten zijn € 115,-. Dit is inclusief grote vacht, materialen, wol, koffie/thee/soep.

groot vachtkleed 120 x 100 meter

Er is keus uit afgeschoren vachten van Drents Heideschaap of Schoonebeker. Op het moment zijn er alleen crémekleurige vachten van het grotere formaat.

Bij gebruik van een zelf meegebrachte grote vacht gaat er € 15,- van de workshopprijs af, deze wordt dan € 100,-. Duur van de workshop: 10.00 – 15.00 uur.

Het maken en vilten van een vloerkleed is tijdens een workshop Vachtvilten. Deze activiteit is arbeidsintensiever dan het maken van een middelgrote vacht en vergt wat meer kracht in de armen en handen.

Maak de keuze voor een vachtkleed (80 x 90 cm) of een vloerkleed ( 130 x 90 cm) vilten. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.

Individueel opgeven kan via info@lanawolatelier.nl.